Sieť kontaktných miest na vybavenie prevodu bezcenných akcií sa rozšíri

02.03.2012 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR posilní sieť kontaktných miest na vybavovanie občanov v súvislosti s prevodom bezcenných akcií na Fond národného majetku (FNM) SR. Informoval o tom dnes hovorca ministra financií Martin Jaroš. "Umožní sa, aby sa prevod na FNM dal uskutočniť aj formou splnomocnenia určenej právnickej osoby, ktorá následne za občana zabezpečí všetky administratívne činnosti," uviedol Jaroš.

V rámci nevysporiadaných dedičstiev cenných papierov bude možné akceptovať aj právoplatné osvedčenia o dedičstve, v ktorých nie sú explicitne uvedené cenné papiere, ale vyplýva z nich okruh dedičov. Tí sa však musia zhodnúť na tom, že prevedú všetky cenné papiere na účet FNM. "To znamená, že dediči už nebudú musieť otvárať kvôli prevodu takzvaných cenných papierov bez hodnoty na FNM dedičské konanie," vysvetlil Jaroš.

Prevody cenných papierov bude takisto možné uskutočňovať priamo z účtu poručiteľa na účet FNM bez potreby zriaďovať účet majiteľa cenných papierov. Tento postup však bude ešte musieť odobriť Národná banka Slovenska (NBS).

Podľa Jarošových informácií bude verejnosť informovaná, že na vyrovnanie záväzkov občanov voči Centrálnemu depozitáru cenných papierov (CDCP) SR za vedenie účtu postačuje vykonanie prevodu cenných papierov na FNM v zákonom stanovenom termíne. "Inak povedané, FNM uhradí za občana jeho záväzky voči CDCP za vedenie účtu cenných papierov, ak občan prevedie takzvané cenné papiere bez hodnoty na FNM," dodal hovorca.

Novelou zákona o veľkej privatizácii, ktorú v stredu (29. 2.) schválili poslanci Národnej rady SR, sa predĺžil termín na podávanie ponúk na bezodplatné prevody cenných papierov z 31. 12. 2012 do 31. 12. 2013. Majiteľom cenných papierov, ktorí majú záujem bezodplatne previesť svoje cenné papiere na FNM, tak bude stačiť, aby predložili iba ponuku na prevod do tohto termínu. Ostatné činnosti súvisiace s pripísaním cenných papierov na účet FNM sa uskutočnia následne.
 

Vyberte región